CarutaCuFolk

pe strune de chitara

LEONARD COHEN

leonard-cohen-pinterest
Foto: Pinterest

 Artistul canadian Leonard Norman Cohen s-a născut în ziua de 21 septembrie 1934, în suburbia Westmount a Montrealului. A fost supranumit ”trubadurul angoaselor”.

„Te ghiceste in orice etapa a vietii: in perioada de idealism a tineretii, atunci cand te desparti de cel iubit, cand nu reusesti sa faci fata lumii sau cand tinzi spre mai mult“, spunea Bono despre muzica lui Leonard Cohen.

 

„Influențat major de Bob Dylan, artistul își agață în cui haina de scriitor pentru cea de muzician novice. Aflat mereu în contratimp cu ceea ce se întâmpla pe scena muzicală a acelor ani și în imposibilitatea voită de a adopta trendul în care se încadrau atunci melodiile, Leonard împreună cu a sa voce joasă lipsită de inflexiuni și cu melodiile triste și reflexive, păreau să fie sortiți unei cariere mediocre și trecătoare„, scrie Liel Leibovitz in cartea „Aceasta nu este biografiea lui Leonard Cohen„, aparuta si la noi in 2014 la editura Publica.

Fie ca a scris poezii sau romane, fie ca si-a exprimat prin cantec angoasele si fericirea, Cohen a fost unul dintre cei mai enigmatici si mai longevivi artisti din ultima jumatate de secol.

 

Pe cand avea doar 9 ani, tatal sau a murit, intamplare care l-a marcat profund pe micul Leonard. Mama sa l-a incurajat sa scrie poezie, iar la 13 ani a început să cânte la chitară. ulterior si-a infiintat chiar si o trupa, The Buckskin Boys, cu care canta in cafenelele din oras.

A studiat limba engleză la Universitatea McGill, apoi si-a continuat studiile la Universitatea Columbia. A debutat în 1956 cu volumul de versuri Să comparăm mitologii dar faima i-a adus-o cel de-al doilea ciclu, The Spice Box of Earth (Cutia cu mirodenii a planetei).

Cele două romane publicate, „The Favorite Game” (1963) și „Beautiful Losers” (1966), l-au propulsat în atenția mass-media.

 

Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor ’60, a înregistrat o versiune a piesei „Suzanne”, care a ajuns rapid un hit. Solista i-a propus lui Cohen să o urmeze în turnee și astfel debutul lui a avut loc în vara anului 1967, la „The Newport Folk Festival”.

Leonard Cohen a semnat un contract cu studioul de înregistrări Columbia și în 1968 a lansat primul album, „The Songs of Leonard Cohen”, devenit hit folk. The Songs of Leonard Cohen” se vinde in peste100.000 de copii.

Hiturile „Bird on a Wire” si „The Story of Isaac”  de pe albumul „Songs From a Room”(1969) rivalizeaza cu succesul „Suzanne”.

 

Cel de-al treilea material, „Songs of Love and Hate“ (1971), i-a adus notorietatea absoluta. De atunci si pana azi a continuat sa scrie si sa compuna cantece, sa iubeasca si sa paraseasca, sa dispara si sa apara cu noi opere.

 

Cohen a trăit intermitent în Anglia, pe insula grecească Hydra, în California și la New York.

In cursul straniei sale vieti, artistul a avut numeroase momente de cumpana si de neliniste, pe care le „trata“, de regula, retragandu-se intr-un colt de lume. Prima tentativa de acest fel dateaza din toamna lui 1960, cand Cohen, pe atunci in varsta de 26 de ani, isi cumpara o casa in insula Hydra, din Grecia. Aici a scris mai multe volume, controversatul volum de versuri Flowers For Hitler (1964) precum și două romane, The Favorite Game(Jocul favorit, 1963), și Beautiful Losers(Frumoșii învinși, 1966). La publicarea lor, ziarul Boston Globe declara, „James Joyce nu a murit. Trăiește în Montreal și se numește Cohen.” Ele s-au vândut în 800.000 de exemplare în lumea întreagă.

In insula grecească Hydra a locuit timp de 7 ani alături de soția sa Marriane Jensen și de fiul lor, Axel.

 

cohen-the-guardian
Foto: The Guardian

In 1992, la finalul turneului „The Future“, Leonard se retrage intr-o manastire Zen din California. Dupa cativa ani de meditatie, Cohen revine, la incepul mileniului, cu albumul „Ten New Songs“.

După o ședere de câțiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu Zece cântece noi, disc ce l-a adus din nou in clasamentele de specialitate și pe primele pagini ale revistelor.

 

 

La sfârșitul lui martie 2009, Cohen a lansat albumul „Live in London”, care conține 25 de piese din spectacolul susținut în 2008 pe faimosul stadion londonez O2 Arena. De la „Suzanne” la „Dance Me To The End of Love” și „Hallelujah”, „Live in London” conține piesele memorabile care i-au adus interpretului reputația legendară de care se bucură astăzi.

Compozițiile sale au fost interpretate de nume faimoase — Judy Collins, U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright și Johnny Cash, fiecare „cover” fiind o încercare fascinantă de a-i înțelege mai îndeaproape creativitatea enigmatică.

 

La începutul anului 2012, lansează albumul „Old Ideas”. La 22 septembrie 2014, apărea cel de-al treisprezecelea album de studio semnat de Leonard Cohen, intitulat ”Popular Problems” și publicat la casa de discuri Columbia.

Ultima colecție de piese noi ale lui Leonard Cohen s-a numit ”You Want It Darker” și a fost lansată la 21 octombrie 2016.

 

A fost inclus în Muzeul Muzicienilor Celebri din Canada, iar din 2006, face parte și din Muzeul Compozitorilor Celebri Canadieni.

Anul 2008 a însemnat includerea artistului în Muzeul Celebrităților Rock n Roll din Cleveland, Ohio.

În 2003, a primit Ordinul Canadei, care reprezintă cea mai importantă distincție oferită de statul canadian unui civil.

Artistul a concertat de trei ori în România, cel mai recent eveniment live marca Leonard Cohen având loc la 23 septembrie 2012.

 

„Viata nu are niciun sens fara dragoste. Asa ca suntem invitati in aceasta arena foarte periculoasa, unde posibilitatea de a fi umilit sau de a cadea este ampla“, declara intr-un interviu acordat „The Guardian“.

 

Leonard Cohen s-a stins la 10 noiembrie 2016 in Los Angeles.

 

Discografie

Songs Of Leonard Cohen, 1967/1968

Songs From A Room, 1969

Songs Of Love And Hate, 1971

Live Songs, 1973

New Skin For The Old Ceremony, 1974

Death Of A Ladies Man, 1977

Recent Songs, 1979

Various Positions, 1984

I’m Your Man, 1988

The Future, 1992

Cohen Live, 1994

Field Commander Cohen – Tour of 1979, 2001

Ten New Songs, 2001

Dear Heather, 2004

Night Magic – the musical, (1985) (versuri Leonard Cohen)

Night Magic, remastered 2004 soundtrack CD

Live in London, 2009

Live at The Isle of Wight 1970, 2009

Songs From The Road, 2010

Old Ideas, 2012

Live in Fredericton”, 2012

Popular Problems, 2014

You Want It Darker, 2016.

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: