CarutaCuFolk

pe strune de chitara

Emeric Imre

emerich imreEmeric Imre s-a nascut la 30 ianuarie 1965, in Cluj, mama sa fiind jumatate romanca, jumatate poloneza iar tatal jumatate maghiar, jumatate evreu. A inceput  sa studieze vioara din clasa I, la indemnul tatalui sau.

Cand era in clasa a VIII-a, a ascultat cantecul  „Esarfa in dar” a lui Mircea Baniciu si de atunci  a inceput sa cante la chitara.

La Cenaclul „Nicolae Tautu” al Casei Armatei din Cluj a cunoscut “gasca nebuna si frumoasa a Clujului” (Sorin Lacatus, Jean Emanuel Anton, Iosif Szabo, Calin Nemes, Ioan Gyuri Pascu, Didi Ivanescu)

Primul spectacol oficial al „gastii de nebuni” a avut loc pe scena Casei de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca in 1983. Din repertoriul „gastii nebune” faceau parte piese proprii si ale celor de la Cenaclul Flacara.

In 1984, a debutat la Cenaclul Flacara, impreuna cu Ghita Cucui si Liviu Robu cu care formau grupul Notorius.

A facut stagiul militar la o unitate din Timisoara, in orchestra careia a cantat la vioara si chitara. La terminarea stagiului militar, a aflat ca Cenacul Flacara s-a desfiintat.

In 1987 s-a casatorit cu Aurora, cu care are 3 copii Bianca Patricia, Cristian Emeric si Azad Alexandru.

Dupa Revolutie a participat la Folk You si a inceput sa organizeze seri de muzica folk intrun pub din Cluj Napoca, aducand aici nume mari ale folkului: Dinu Olarasu, Adrian Ivanitchi, Tatiana Stepa, Florin Chilian, Vali Moldovan, Octavian Bud, Emilian Onciu, grupul Orizont 77 (format din Magda Puscas, Vali Moldovan si Ghita Danciu), Vasile Mardare, Dan Vana sau Hans Knall.

In 2006 lanseaza albumul „Nebun de alb”, inregistrat impreuna cu Jimi El Lako (vioara si chitara), Roje (clape) si Sebi Lazar (percutie).

Fondează trupa “Emeric&Friends ” formata din:Emeric Imre – chitara acustica si voce,Razvan Krivach voce si chitara electrica,Adelina Bolot voce, Sorin Zamfir percutie,Gabi Ghita clape.

Mai tarziu trupa isi schimba numele, devenind Emeric Set, iar în 2012 lansează albumul Târziu„. 

Albumul câștigă premiul pentru Cel mai bun album folk al anului 2012,  piesa Condamnare la toamnă„ castiga premiul pentru Cea mai bună piesă, iar Emeric Imre titlul de Cel mai bun artist folk.

În 2014, pe 7 decembrie, lansează albumul „Iarna mea cu ochii mari„ la care isi aduc contributia Jimi El Laco (Nightlosers), Dorel VișanDumitru Fărcaș, Magda Puskas.

 

„Nu mi-am făcut niciodată planuri pe termen lung, îmi place să trăiesc destul de… la întâmplare şi, până acum, pot spune ca am avut… noroc sau am fost inspirat”, spune Emeric Imre pentru Jurnalul.ro

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: