Piesa lui John Denver intitulată „Country roads” („Drumuri de țară”) a fost tradusa si adaptata, primind titlul „Hai acasă” si a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.

Gil Dobrica s-a nascut pe 14 februarie 1946, in comuna Dabuleni (judetul Dolj), intr-o familie numeroasa, cu noua copii, Gil fiind cel mai mic. La doar 14 ani, adolescentul pleaca la Craiova, unde urmeaza scoala de meserii, la specializarea strungar.
Prin 64 i-a descoperit la radioul iugoslav pe Aretha Franklin, Otis Redding, Hendrix, Beatles, a simţit că acest ritm (muzical) ii merge la suflet.
Gil a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani. Tanarul artist mergea la serviciu ziua (a fost strungar pana in 1970), canta la club noaptea si urma cursurile de liceu la seral. Cânta pentru studenți, pe gratis, la Clubul Uzinei 7 Noiembrie. Avea in repertoriu piese ale unor artiști precum Aretha Franklin, Otis Redding, Little Richard, Jimi Hendrix, The Beatles, The Rolling Stones. Un coleg de muncă era un mare iubitor de muzica neagra i-a insuflat viitorului solist pasiunea pentru Ray Charles, care a devenit în scurt timp idolul său.
A debutat în 1963, la Casa de cultură a Sindicatelor din Craiova. A activat în diferite trupe: 13 Carate, Dacii. La îndemnul unor prieteni, se muta in Capitală. A locuit în gazdă, banii nu-i ajungeau niciodată. Dupa ce a fost admis la Conservator, s-a angajat la barul Atlantic, de la Athenee Palace.
In 1970 colaborează cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu cu Rosu si Negru. Apare în spectacole la Teatrul Bulandra, alături de Florian Pittis, Ion Caramitru si altii.
Totusi, viata de artist, turneele, noptile petrecute in cluburi si-au pus amprenta asupra lui, care incepuse sa bea si sa fumeze foarte mult. De altfel, la mult timp dupa ce a renuntat la aceste vicii, Gil Dobrica a marturisit ca nu s-a ales cu aproape nimic de pe urma meseriei sale… doar o garsoniera, pe care a cumparat-o dupa multi ani.
În 1979 apare în filmul „Nea Marin miliardar„, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Tot atunci debutează discografic cu cantecul „Hai acasa„ ” pe disc EP de 45 de turații, un cover dupa John Denver, „Take Me Home, Country Roads„.
În anii 80, casa de discuri Electrecord îi editeaza solistului un single și trei LP-uri.
Dupa Revolutie, cantaretul, lovit de o boala necrutatoare, guta, si-a petrecut ultimii ani de viata in saracie. Nu avea pensie, nu avea copii sau sotie, iar putinele rude ramase in viata nu-l puteau sustine financiar.
Cantaretul a mai sustinut sporadic concerte, atunci cand boala ii permitea.
In 1996, Gil Dobrica a trait cea mai fericita zi din viata sa, cand si-a intalnit idolul – Ray Charles.
Maestrul si-a petrecut ultimele trei luni in Craiova, in casa surorii lui. Marin Patru, cumnatul interpretului, a marturisit pentru wowbiz.ro, ca, in noaptea in care a murit, Gil Dobrica s-a simtit mai bine si chiar a vorbit cu rudele sale: „Ne-a spus sa nu fim tristi, ne-a rugat sa-i punem un CD cu Ray Charles si ne-a transmis ultimele sale dorinte”.
Gil Dobrica are pe cruce o fotografie la care tinea foarte mult, cea in care el se imbratiseaza cu idolul Ray Charles, pe care l-a intalnit atunci cand acesta a vizitat Romania. In plus, pe cruce apare si o strofa scrisa de Adrian Paunescu, poetul caruia Gil Dobrica spunea ca-i datoreaza cariera.
Gil Dobrica, care implinise 61 de ani, suferea de guta cronica, ciroza si pneumonie dubla, iar starea lui de sanatate s-a deteriorat rapid in ultima vreme.

Florian Pittis: „L-am cunoscut pe Gil pe vremea in care aveam spectacole la Teatrul Bulandra, cu Ion Caramitru si trupa Sfinx. Pe el l-a adus Dan Andrei Aldea acolo si a ramas impreuna cu noi. Invata la seral si uneori, cand aveam spectacole mai multe, ramanea si dormea in teatru. Si cum in perioada aia mi se mai intampla sa dorm si eu acolo, am ajuns sa il cunosc mai bine. Era un om deosebit, un coleg extraordinar, un om foarte cald si un bun prieten.
Tin minte ca avea un magnetofon Tesla, la care asculta la nesfarsit muzica lui Ray Charles si Otis Redding. Era permanent dornic sa se perfectioneze, insa marea lui nesansa a fost ca nu a existat, in acea perioada, un compozitor si pentru el.
Asa ca s-a descurcat singur si a tradus versurile unor cantece straine in romana. Muncea foarte mult si stiu ca toti banii pe care ii primea ii trimitea familiei, in timp ce el locuia intr-o garsoniera.
Era si o legenda, intr-o perioada, nu stiu cat este de adevarata… Nicu Ceausescu l-a invitat la mare, pentru un spectacol, iar Gil a conditionat recitalul de cazarea unchiului sau. Nu s-a suit pe scena pana ce unchiul sau nu a fost cazat”.

Niky Constantinescu – Electrecord: „Gil Dobrica urma sa lucreze la un proiect in memoria lui Ray Charles, pe care l-a iubit enorm. E vorba de un spectacol cu piese ale artistului american, traduse in limba romana chiar de Gil. Insa s-a dus un pic sa se odihneasca, inainte de asta, la Craiova…
El a scos doua albume la Electrecord, ultimul un „best of” cu piese celebre pe care le-a cantat pana in 1990. Ulterior a lucrat impreuna cu trupa Heaven piesa „Hit the Road, Jack” a lui Ray Charles, melodie care a aparut pe albumul Heaven si care a fost de fapt ultima sa inregistrare”.

Discografie
Hai acasa (1979, sinle – Electrecord)
Da-mi o sansa (1982, LP – Electrecord)
Give Chance to Me (1963 , LP – Electrecord
Gil Dobrica (1998, album – Electrecord)
Cantec pentru mama (1999, CD – Electrecord)
Hai acasa (2003, CD – Electrecord)

Surse: wikipedia.org, evz.ro, wowbiz.ro, hotnews.ro, jurnalul.ro

Anunțuri